Térképezz!

Hogyan építsünk fel egy weboldalt?

Ez egy elég összetett és bonyolult kérdés. Manapság már rengeteg lehetőségünk van. A szakember felkérésétől, az önálló megoldásokig. Mostantól minden szerdán, tippeket, tanácsokat adok ahhoz, hogy elindulj és felépíts egy alap weboldalt. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy minden előzetes tervezés nélkül belevágnak egy WordPress oldal megalkotásába. Csábítónak tűnhet a drag and drops megoldás (csak „összekattingatom”), mert viszonylag hamar össze tudunk rakni egy weboldalt, de ez nem ilyen egyszerű. A legfontosabb, hogy először tisztázzuk mi a célunk a weboldallal. Egy bemutatkozó oldalt szeretnénk? Egy vásárlási oldalt (salespage)? Egy blogot szeretnél létrehozni? Vagy egy webáruházat?
A másik nagyon fontos kérdés, hogy kinek vagy kiknek szól majd az oldal? Ezeket mind érdemes leírnunk, ugyanis mindegyik másfajta megközelítést igényel. Más közönség, vagy célcsoport kerül megszólításr. Ha sikeres weboldalt kulcsa a jó kommunikáció. Lehet egy oldal bármennyire és szép és trendi, ha az üzenet amit közvetít nem megfelelően van közölve.

Ha már a fenti kérdéseket megválaszoltuk, jöhet a tervezés. Mielőtt azonban neki állunk a vizuális kivitelezésnek, két fontos teendőnk van még. Az elsőt fejteném most ki számotokra. A legelső lépés, hogy képzeljük el a honlapunkat, úgy mintha egy magaslatról tekintenénk le rá. Mire is gondolok pontosan? Minden sallang nélkül gondold végig hogyan és mit szeretnél látni az oldalon! Hogyan szeretnéd a látogatót végig vezetni?Tekints az egészre úgy, mint egy folyamatábrára, mint egy térképre! Ezt vagy digitálisan vagy papírt és ceruzát alkalma.zva rajzold is le.

Miért fontos mind ez? Joggal merül fel benned a kérdés. Sokan sajnos ezt a lépést átugorják (kezdetben én is beleestem ebbe a hibába). Azonban már itt kirajzolódik pontosan egy szerkezet, amire lehet építeni. Nincsenek kérdések, utólag beillesztett aloldalak. Fontos azt is megjegyezni, hogy ne csak azt nézzük meg, hogy az oldalunk milyen elemekből épül fel. Érdemes megvizsgálni hova, honnan juthatunk át, és vissza. A megrajzolt elemeinkhez célszerű nyílakkal hozzákapcsolni az útvonalat is. Így nem lesznek “zsákutcák”, vagy feleslegesnek tűnő gombok. Mindennek meg lesz a maga helye. És ez egy weboldal esetén is kimagaslóan fontos. Egy jó térkép esetén a felhasználó a számára a fontos információt maximum 2-3 kattintással elérhető. Ha ez nincs meg, esetleg “felesleges körök” vannak a rendszerben, azt most még a tervezés elején kiszűrhetjük. Így a felesleges energia mellett egy nagyon fontos dolgot takarítasz meg: az IDŐT! 

A folytatásban ki fogok térni arra is, hogy hogyan lehet egy jó térképből kiinduldni a tervezés felé, és mi a laikus szemmel is a következő teendő.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Email